Rolmodellen Wessel en Senna

Rolmodellen Senna en Wessel 🙋‍♀️🙋‍♂️

Senna en Wessel zijn onze eerste rolmodellen, zij vertellen over hun ervaringen als queer personen in de hoop dat iemand zich hierin herkent en een stapje dichterbij zelfacceptatie en zelfliefde komt. 

Senna
Biseksueel
19 jaar
zij / haar

Wessel
Queer
17 jaar
hij / hem

Vertel over jezelf, wat doe je in het dagelijks leven?

Senna: “Ik ben mijn middelbare school aan het afronden op de VAVO, terwijl ik online rechtsgeleerdheid studeer aan een universiteit in Engeland. Maar ik ben van plan om volgend jaar verder te studeren aan de Universiteit van Utrecht. En ik ben ook betrokken bij het LAKS! Ik ben erg actief bij maatschappelijke jongerenorganisaties. Zo ben ik ook lid van de JOVD, ook wel de Jonge Liberalen. Dit is een politieke jongerenorganisatie die een vertakking is van partijen zoals de VVD en D66.”Wessel: “Ik zit nu in 5 havo van de middelbare school. Hierna wil ik het allerliefste de pilotenopleiding doen en als dit niet lukt ga ik voor de opleiding technische natuurkunde aan de hogeschool van Eindhoven. Ik ben ook betrokken bij het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, en ga bijvoorbeeld naar het Paarse Pizza Panel, waar ik Senna en andere queer mensen heb leren kennen.”

Wessel: “Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het kan zijn om jezelf te zijn. Ik ben lang erg onzeker geweest. Ik had weinig vrienden op mijn nieuwe school. In de onderbouw zat ik in een klas die mij uitsloot. Vaak bleef het bij vervelende opmerkingen, maar soms intimideerde ze me ook door me te duwen of beuken.”

Wat zijn je hobby’s en interesses?

Wessel: “Ik ben erg muzikaal en vind het super leuk om saxofoon te spelen met mijn fanfare, een orkest. Ook ben ik erg fanatiek wanneer ik wedstrijden zwem, om een momentje voor mezelf te nemen lees ik, het liefst thrillers.”

Wessel speelt saxofoon - rolmodel Regenboogloket

Senna: “Ik was vroeger ook erg onzeker, ook erg verlegen. Rond mijn 16e besloot ik dat ik hier helemaal klaar mee was.”

Senna - op het terras

 

Senna: Het liefst breng ik mijn tijd door met mijn familie en mijn vriendinnen. Al helemaal als we op vakantie gaan, mijn favoriete bestemming tot nu toe is Carmel, de westkust van de Verenigde Staten. Ik ben vaak te vinden op feestjes of cafeetjes om drankjes te doen. Om een momentje voor mezelf te nemen lees ik graag, vooral romantiek en soms fantasy, en om fit te blijven loop ik graag hard.

Hoe label je jouw seksuele identiteit en waarom?

Senna: Ik ben biseksueel, simpelweg omdat ik mannen en vrouwen aantrekkelijk vind!
Wessel: Ik identificeer me als queer. Dit label past het beste bij me omdat ik één ding zeker weet, namelijk dat ik niet hetero ben. Verder weet ik het nog niet zo goed, maar dat vind ik ook helemaal prima! Labels zijn maar labels, en ik kom er vast ooit wel achter hoe ik precies in elkaar steek, maar tot die tijd past het label queer het beste bij me.

En hoe identificeer je jezelf betreffende gender?

Senna: Ik identificeer me als vrouw. Daarom kies ik ook voor de voornaamwoorden zij/haar, maar eerlijk gezegd maakt het mij niet echt uit met welke voornaamwoorden anderen voor mij gebruiken. Het is maar taal! Het is maar een woord! Daarnaast weet ik wie ik ben. Wat anderen vinden doet er niet toe.

Wessel: Ik kan me erg vinden in wat Senna zegt. Ik identificeer me als man en maak daarom gebruik van de voornaamwoorden hij/hem, maar het maakt mij ook niet uit hoe anderen mij aanspreken. Ik ben zelfverzekerd met wie ik ben en het doet me niks als anderen mij anders waarnemen.

Wessel: “Ook met mijn ouders heb ik kunnen spreken over mijn seksuele identiteit. Toen ik me hier comfortabel genoeg bij voelde ben ik erover begonnen. Het was een fijn gesprek en het voelde niet echt alsof ik uit de kast kwam, alsof het een big deal was.”

Hoe heb je anderen verteld over je seksuele identiteit?

Senna: “Ik heb anderen niet echt verteld dat ik bi ben en dat doe ik eigenlijk niet uit principe. Veel van mijn vrienden zijn er bijvoorbeeld achter gekomen toen ze me zagen zoenen met een meisje in de club. Ik wil ermee omgaan alsof het dood normaal is. Daarom praat ik er ook openlijk over wanneer het onderwerp ter sprake komt, maar ik weiger om “uit de kast te komen”.

Senna - rolmodel Regenboogloket

Wessel in de cockpitWessel: “Ik ben sinds ik tien ben lid van een fanfare voor mensen met een gelovige achtergrond. Hierin speel ik de saxofoon. De voorzitter van mijn fanfare, een man, heeft een vriend en is dus open over zijn seksuele identiteit. Met hem heb ik voor het eerst besproken dat ik niet hetero ben. Het heeft me in die tijd erg geholpen dat ik uit kon komen voor mijn seksuele identiteit bij iemand die me begreep. Een tijdje later, namelijk toen ik Paarse Vrijdag hielp organiseren omdat ik lid was van de leerlingenraad, kwam ik in contact met andere queer mensen van mijn leeftijd. Zij waren en zijn nog steeds lid van de GSA. We hadden meteen een goede klik. Ik kon hen ook in vertrouwen nemen over mijn seksuele identiteit. Zij zijn mijn beste vrienden geworden en soms help ik hen met de GSA. Ook met mijn ouders heb ik kunnen spreken over mijn seksuele identiteit. Toen ik me hier comfortabel genoeg bij voelde ben ik erover begonnen. Het was een fijn gesprek en het voelde niet echt alsof ik uit de kast kwam, alsof het een big deal was.”

Waarom wil je je inzetten als rolmodel?

Wessel: “Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het kan zijn om jezelf te zijn. Ik ben lang erg onzeker geweest. Ik had weinig vrienden op mijn nieuwe school. In de onderbouw zat ik in een klas die mij uitsloot. Vaak bleef het bij vervelende opmerkingen, maar soms intimideerde ze me ook door me te duwen of beuken. Sinds ik mijn fijne vriendengroep heb gevonden, heb ik het veel meer naar mijn zin op school en durf ik helemaal mezelf te zijn. Dit gun ik iedereen. Ik hoop dat anderen zich gezien voelen door mijn verhaal. Ik hoop dat ze gemotiveerd raken om henzelf te zijn doordat ze zien dat ik mezelf kan zijn, ondanks dat er veel mensen zijn die hier iets negatiefs over te zeggen hebben. Vervelende opmerkingen krijg ik namelijk nog steeds naar mijn hoofd geslingerd, bijvoorbeeld over mijn nagellak, maar ze doen me nu veel minder pijn. Als ik er toch mee zit, lucht ik mijn hart bij mijn vrienden.

 

Meldpunt - Regenboogloket
Klik hier om een melding te maken als je je onveilig voelt of als je onveilig bent.

Ik heb ook wel eens een melding gemaakt bij de school. Helaas lijkt het niet alsof de meeste docenten het serieus nemen. Toch raad ik anderen wel aan om naar de schoolleiding te gaan. Je kan het maar beter proberen. Maar je omgeven met mensen die je vertrouwt en die jou begrijpen is het aller belangrijkste. Hieruit heb ik zelfverzekerdheid gehaald! En ik begreep dat leerlingen zich ook kunnen melden bij het Regenboogloket als ze het zelf te spannend vinden om alleen het gesprek aan te gaan met de schoolleiding of vertrouwenspersoon.”

Senna en haar hond - rolmodellen Regenboogloket

Senna: “Ik was vroeger ook erg onzeker, ook erg verlegen. Rond mijn 16e besloot ik dat ik hier helemaal klaar mee was. Ik realiseerde me dat de meningen van anderen er helemaal niet toe doet, dat alleen mijn mening ertoe doet als het gaat om hoe ik wil leven. Ik ben uit mijn schulp gekropen en grijp nu elk moment aan om mezelf te uiten. Soms loop ik ook aan tegen homofobische opmerkingen, maar dan kom ik altijd voor mezelf op. Ik hoop dat ik anderen niet alleen kan inspireren om henzelf te zijn, maar ook om respect te eisen. Je bent goed zoals je bent. Laat niemand je vertellen dat dat niet zo is!”

Wie zijn jouw rolmodellen?

KateMoss

Senna: “Kate Moss vind ik erg inspirerend! Ze is namelijk erg zelfverzekerdheid. Een losbandig persoon, een echt feestbeest, en dat is niet per se iets wat iedereen na moet streven, maar het laat zien dat zij leeft zoals zij wil leven en niet zoals anderen vinden dat ze moet leven en dat is wel iets dat iedereen na moet streven! Ze inspireert mij om ook zelfverzekerd te zijn en te doen en laten wat ik wil. Een feestje laat ik trouwens niet aan me voorbijgaan, net zoals Kate Moss!”

Wessel: “Ik zie vooral mijn vrienden die ook queer zijn en waarmee ik zo goed kan praten over mijn ervaringen als queer persoon als mijn rolmodellen, omdat ik van hen heb geleerd om zelfverzekerd te zijn. Ik moet wel zeggen dat ik ontzettend blij was toen ik Thorn de Vies ontmoette. Ik was een figurant voor de serie Flikken Maastricht en Thorn de Vries complimenteerde mijn nagellak. Hun compliment staat me nog steeds bij!”

Weetjes

Senna:

 • Mijn beste eigenschap is dat ik altijd opkom voor mezelf en anderen, al helemaal wanneer anderen dat zelf niet durven. Ik ben erg sociaal en kan daardoor goed aanvoelen wanneer iemand iets niet fijn vindt of zelfs respectloos vindt.
 • Anderen kunnen van mij leren dat ze zichzelf moeten laten zien en hun mening moeten uiten. Je mag er zijn! Ik heb vaak een sterke mening en kom hier altijd voor uit, omdat ik ervan overtuigd ben dat er niks mooiers is dan jezelf zijn, dan eerlijk en authentiek zijn.
 • Ik word erg blij van feesten! Een vrije levensstijl past bij mij.
 • Wat ik erg graag aan anderen wil overbrengen is dat ze echt zichzelf kunnen zijn. Nee, zelfs moeten zijn. Wees zeker van jezelf. Vertrouw dat je goed bent zoals je bent. Toen ik me realiseerde dat de mening van anderen er niet toe doet en ik veel gelukkiger zou zijn als ik mezelf zou zijn, zette ik de knop om. Iedereen heeft een mening, maar niemands mening kan bepalen wie jij bent en wat jij leuk vindt. Dus doe wat jij wil doen, wat jij leuk vindt! Neem de vrijheid om je eigen leven te bepalen. Heb schijt aan de mening van anderen.
Wessel:
 • Mijn superkracht is dat ik nooit meteen oordeel en de ander altijd eerst probeer te begrijpen. Ik zou willen dat meer mensen probeerden te oordelen vanuit begrip, in plaats van hun eigen ervaringswereld.
 • Een serie waar ik veel aan heb gehad is Love, Victor. Ik vond het fijn om mezelf te kunnen herkennen in een personage. Representatie is belangrijk!
 • De belangrijkste les die ik in mijn leven heb geleerd is dat ik altijd vervelende opmerkingen zal blijven krijgen en ik degene ben die bepaalt of deze opmerkingen ertoe doen. Het enige waar ik controle over heb is hoe ik besluit met deze opmerkingen om te gaan. Ik heb besloten om ze van me af te schudden en zelfverzekerd te blijven doen wat ik leuk vind. Nu ik dit kan, heb ik ook meer oog (of oor) voor de leuke opmerkingen!
 • Ik word erg blij van de complimentjes en cadeautjes nagellak die ik krijg van docenten op mijn school!
 • Mijn tip aan iemand die het lastig vindt om zichzelf te kunnen zijn is praat erover met mensen die je vertrouwt! Soms is het fijner om niet eerst met je ouders te praten. Mensen die ook queer zijn kunnen je beter begrijpen en adviseren, omdat ze jouw gevoelens kennen. Ga opzoek naar een plek waar andere queer mensen zijn, waar je jezelf durft te zijn en je durft te praten over je seksuele en/of genderidentiteit.

 

Heb je een vraag of lijkt het je ook leuk om mee te doen, stuur dan ons een berichtje

  Naam (of je nickname)

  Leeftijd*

  Telefoon

  Plaats

  E-mail*

  Voorkeur voor contact
  Telefoon (bellen)WhatsAppE-mailAlles is oké

  Ik wil graag mijn rolmodel zijn of verhaal delen over:

  Antispam vraag:

  * = om je beter te kunnen helpen zijn deze velden nodig.

  Schuiven naar boven
  Help mee en steun ons werk Help mee en doneer