Biseksualiteit

Wat is biseksualiteit?

Voor sommige biseksuele personen betekent biseksualiteit dat ze zich seksueel en/of romantisch aangetrokken voelen tot mannen en vrouwen. Andere biseksuele personen leggen hun biseksualiteit uit

Symbool van biseksualiteit

 als de seksuele en/of emotionele aantrekking tot meer dan één genderidentiteit of geslacht, waardoor biseksualiteit een overkoepelende term wordt voor seksuele identiteiten zoals panseksualiteit en polyamorie. Ook wel bi+ genoemd. Biseksuele personen bestaan over de hele wereld en in verschillende culturen. 

 

Biseksualiteit - Stigma's en discriminatie naar biseksuele mensen
The Purple Weirdo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Misvattingen over biseksualiteit

Biseksuele personen kunnen vergelijkbare uitdagingen ervaren als panseksuele mensen als gevolg van gedeelde misvattingen over hun identiteiten. Ook zijn er veel opvattingen over biseksualiteit die een onjuist beeld van biseksualiteit en panseksuele mensen uitdragen, waardoor het moeilijker kan zijn voor biseksuele personen om hun identiteit te begrijpen en omarmen.

Ten eerste heerst soms het idee bij sommige mensen dat biseksuele personen verward zijn over wie ze aantrekkelijk vinden. Er heerzen veel stigma’s over biseksualiteit, bijvoorbeeld dat het een fase is waarin iemand nog niet weet dat die lesbisch, homoseksueel, etc. is.  Biseksualiteit voldoet in dit opzicht minder aan de heteronormatieve en homonormatieve standaarden van seksualiteit.

Diversiteit

Biseksuele personen worden soms omschreven als lustig of seksueel hyperactief. Dit maakt het soms moeilijk voor biseksuele personen om zichzelf te herkennen in biseksualiteit, maar dat je je aangetrokken kan voelen tot meer genderidentiteiten en geslachten betekent niet dat je je tot iedereen aangetrokken voelt.
Genderfuïde biseksueelEr zijn veel vormen hoe biseksuele personen hun seksualiteit ervaren en uiting geven aan hun seksualiteit. Je kunt ook bijvoorbeeld bi-romantisch en aseksueel zijn. De één heeft bijvoorbeeld een monogame relatie, de ander heeft een polyamoureuze relatie, een open relatie of geen relatie. 

Representatie

Ten slotte is de ondervertegenwoordiging van biseksualiteit in de maatschappij een reden dat veel mensen het lastig vinden om zich te realiseren dat ze biseksueel zijn. Het is bijvoorbeeld niet te zien dat iemand biseksueel is, als diegene een monogame relatie heeft. Het is daarom belangrijk dat biseksualiteit en de specifieke ervaringingsverhalen meer worden getoond in de media.

Biseksualiteit is geen keuze. Mensen kunnen niet “genezen” worden van hun seksuele oriëntatie, omdat het geen ziekte of stoornis is maar een seksuele voorkeur. Helaas worden biseksuele mensen over de hele wereld nog steeds geconfronteerd met pesterijen, intimidatie, discriminatie of geweld.

Eenzaamheid en verborgenheid

verborgenheid onder biseksuele partners

We zien in de praktijk dat mensen die zich als biseksueel identificeren zich soms schamen voor wie ze zijn. Soms verbergen ze hun gevoelens ook voor hun partner, vooral als ze een traditionele relatie hebben. Sommigen kiezen ervoor om alleen relaties aan te gaan met iemand van het andere geslacht, omdat ze bang zijn om hun ware gevoelens te tonen.

Wanneer mensen niet openlijk over hun geaardheid kunnen praten binnen hun relatie, kan dit hen het gevoel geven dat ze een geheim leven leiden, waarbij ze zich schuldig voelen tegenover hun partner.

Dit kan leiden tot eenzaamheid en veel stress. Sommige mensen voelen zich niet begrepen, dit kan ernstige psychische klachten geven. Veel van deze mensen voelen zich niet gezien, erkend of begrepen, wat kan leiden tot gevoelens van uitzichtloosheid en in sommige gevallen zelfs tot suïcidale gedachten of handelingen. Het is belangrijk dat je hulp zoekt als je je hierin herkent.

Biseksuele herkennen zich over het algemeen in de volgende uitspraken:

 • “Ik fantaseer over relaties met mannen en vrouwen of met meer dan één genderidentiteit.”
 • “De fysieke aantrekkingskracht speelt een belangrijke rol bij hoe ik mij tot de ander aangetrokken voel.”
 • “Ik ben het meest authentiek en mezelf wanneer ik me identificeer als biseksueel.”

Hoe zit dit bij jou? Neem de tijd om over deze vraag na te denken of om daar eens met iemand over door te praten.

Ben ik biseksueel?

Als je je dit afvraagt, kan het je helpen om één van de ervaringsdeskundigen van het  Regenboogloket een (chat)berichtje te sturen. Gesprekken met anderen over dit onderwerp kunnen je helpen om tot een antwoord te komen. Uiteindelijk zullen alleen jouw ervaringen, jouw oordeel en gevoel leiden tot een antwoord. Dat is namelijk helemaal aan jou. Je hoeft niet 100% zeker te zijn om jezelf te omschrijven als “biseksueel” of welke seksualiteit en/of genderidentiteit dan ook, maar door er over te praten en na te denken kan het je meer inzicht bieden. Wees ervan bewust dat je alle tijd hebt om dit uit te zoeken, je hoeft het niet vandaag of morgen te beslissen. Niks is definitief want uiteindelijk kan je seksuele en/of genderidentiteit ook fluïde zijn of zich later anders ontwikkelen.

Voor sommigen geeft een label duidelijkheid voor een ander kan dat juist weer in de weg zitten. Biseksualiteit kan een onderdeel zijn van iemands identiteit en kan een belangrijke rol spelen bij relaties en seksualiteit. Sommige biseksuele mensen kiezen ervoor om een relatie te hebben met een persoon van hetzelfde geslacht, terwijl anderen een relatie hebben met een persoon van het andere geslacht en sommige kiezen voor een polyamoureuze relatie. Het is ook mogelijk om een bi-romantische relatie te hebben (lees ook aseksualiteit). Biseksualiteit is een individuele ervaring en kan verschillen van persoon tot persoon. Alleen jij weet tot wie je je aangetrokken voelt en jij gaat dus over hoe jij jouw seksualiteit ervaart.

Beroemde rolmodellen

Actrices zoals Lady Gaga, Angelina Jolie en Megan Fox beschrijven zichzelf als biseksueel. Zangers zoals Lil Nas X, David Bowie, Frank Ocean identificeren of identificeerden zich als biseksueel.

In series zoals Heartstopper, Glee en How to Get Away with Murder zijn de grotere rollen geschreven voor biseksuele personen. Verhalen over biseksualiteit schitteren ook in bekroonde films zoals Moonlight, Call Me By Your Name en Booksmart.

Kit Connor with Maylis Briand in Paris, 25 June 2022Kit Connor
Kit Connor, de acteur van de biseksuele Nick Nelson in de serie Heartstopper, deelde dat hij uit de kast gepusht werd. Hij tweette: “I am bi. Congrats for forcing an 18 year old to out himself. I think some of you missed the point of the show. Bye.”
Viola Davis at 21st Annual Screen Actors Guild AwardsAnnalise Keating
Annalise Keating, gespeeld door de iconische Viola Davis, is het hoofdpersonage in de serie How to Get Away with Murder. Annalise benoemde dat ze biseksueel is in haar pleidooi als advocaat in de rechtbank. In de tijd dat ze rechten studeerde had ze een lange relatie met Eve Rothlo, wie haar later een handje helpt met een recht zaak.

Rolmodellen van het Regenboogloket

Als je vragen hebt over je seksuele en/of genderidentiteit of over dit onderwerp, dan kun je deze stellen aan onze ervaringsdeskundigen, zoals Lies of lees het ervaringsverhaal van Wessel en Senna.

Heb je een vraag of zou je een keer willen doorpraten over dit onderwerp? Vul dan onderstaand formulier in.


  Naam (of je nickname)

  Leeftijd*

  Plaats

  E-mail*

  Onderwerp

  Schrijf hier je bericht

  Antispam vraag:

  * = om je beter te kunnen helpen zijn deze velden nodig.

  In uitzonderlijke gevallen kan het dat Lies niet snel kan antwoorden vanwege ziekte of andere redenen, een hulpverlener van het Regenboogloket zal dit dan laten weten en proberen aan te geven wanneer het wel mogelijk is. Jouw privacy en gevoelige informatie wordt met de grootste zorg behandeld.

  Biseksualiteit
  Schuiven naar boven
  Help mee en steun ons werk Help mee en doneer