Ambassadeur – Bir

Ambassadeur Bir 

Hoi! Mijn naam is Bir en ik studeer Sociologie aan de Radboud Universiteit. Zelf vind ik het leuk om in mijn vrije tijd verschillende boeken te lezen of met mijn vrienden af te spreken. Als ik met mijn vrienden afspreek, praten we vaak over hedendaagse problemen en daarin komt mijn studie vaak van pas. Daarnaast houd ik ervan om af en toe muziek te spelen, of lekker op muziek los te gaan.

Non-binair
student
lezen
vrienden
muziek
dansen
ondernemend
sociologie
nijmegen
Hij/hem
die/diens
etc…
Ambassadeur en ervaringsdeskundige Regenboogloket; Bir (non-binair)

  Ambassadeur Bir

 

‘Als ik door de tijd terug kon reizen, dan zou ik mijn vroegere zelf adviseren om lief voor mijzelf te zijn. En ook veel content van non-binaire rolmodellen doorsturen ;)’Mijn missie als ambassadeur is om gesprekken aan te gaan. Als het niet om genderidentiteit gaat, dan wel om seksualiteit of andere kleinere onderwerpen die hier mee te maken hebben.

 

Iets over mezelf

Wat mij motiveert om ambassadeur voor Stichting Regenboog Loket te worden, is dat ik zelf een erg fijne ervaring met de stichting heb met mijn genderproces. Ik zat er erg mee en heb toen contact met een van de hulpverleners gehad. Die heeft mij enorm geholpen. Dit zou ik graag ook voor anderen willen bieden. Het heeft mij erg geholpen en ik zie dat ook in mijn omgeving praten over waar je mee zit enorm helpt. Niet alleen voor de persoon die zelf ergens mee worstelt, maar ook je omgeving leert er veel van.

Mijn persoonlijke ervaring als lhbti+-er is als je één of meerdere personen hebt om mee te praten, die begrijpen waar je het over hebt, dat vaak al zo veel positief effect op je heeft. Hoe zwaar het ook is, door met een gemeenschap die soortgelijke problemen hebben gehad te praten, kan deze zwaarte te verdragen of zelfs lichter worden.

Weetjes

 • De wereld zou veel gaver zijn als het hokjesdenken verminderd zou worden. Dit heeft ook heel veel baat bij mensen die niet in de lhbti+ zitten. In mijn ogen zorgt hokjesdenken ervoor dat we in zoveel aspecten van ons leven niet kunnen floreren. Rollen dat mannen sterk en handig moeten zijn terwijl vrouwen vooral de emotionele kant beter kunnen. Dit hoeft helemaal niet waar te zijn waardoor ik vele mensen bepaald gedrag zie nastreven in hun leven die niet bij hen past. Ook zorgt het ervoor dat er veel wordt geoordeeld als alles niet volgens het boekje gaat. Ik denk dat onze wereld een veel vrijere en gelukkigere plek kan zijn als het hokjesdenken verminderd of zelfs weggaat.
 • Als je mij echt goed zou kennen, dan zou je over mij weten dat ik heel druk en sterk als energie naar de buitenwereld afgeef maar dat, als ik alleen of met erg goede vrienden ben, ik meer introvert en best een emotioneel persoon ben.
 • Ik word erg blij als ik anderen lekker in hun vel zie zitten.
 • Als ik door de tijd terug kon reizen, dan zou ik mijn vroegere zelf adviseren om lief voor mijzelf te zijn. En ook veel content van non-binaire rolmodellen doorsturen.

TIP

Mijn tip aan iemand die het lastig vindt om zichzelf te kunnen zijn is; neem je tijd. Iedereen doet het op hun eigen manier. Geef jezelf de ruimte om te ontdekken wat je voelt, te ontdekken wat je wilt en hoe je er mee wilt omgaan. Door die druk er af te halen had ik mij de ruimte gegeven om meer mezelf te ontdekken.

themapagina non-binair

 

“De belangrijkste/mooiste les die ik in mijn leven heb geleerd is dat voor mijzelf kiezen niet alleen mijn leven mooier maakt, maar ook die van de mensen om mij heen.”

Nog meer weetjes

 • De meest inspirerende persoon vind ik momenteel Thorn de Vries omdat die mij heeft laten zien dat non-binair zijn in Nederland ook gewoon helemaal kan. Vooral dat in het algemeen er dus ook een mogelijkheid is om zo te zijn. Na een lange zoektocht heb ik hierdoor ontdekt wie ik ben, non-binair. 
 • Mijn beste eigenschap is dat ik met bijna elke persoon, hoe jong of oud, in gesprek kan gaan en toch overeenkomsten kan vinden.
 • De belangrijkste/mooiste les die ik in mijn leven heb geleerd is dat voor mijzelf kiezen niet alleen mijn leven mooier maakt maar ook die van de mensen om mij heen. 
 • Een alledaagse activiteit die mij gelukkig maakt is met mijn oortjes in lekker hard muziek op zetten en dan volledig losgaan door te dansen.
 • Wat ik uit het leven wil halen is een positieve impact hebben op mensen in mijn omgeving. Maar ook indirect doordat de mensen om mij heen weer een positieve impact hebben op andere door mijn impact.
 • Wat ik kan bijdragen/bijdraag aan het grotere geheel is meer acceptatie voor andermans ervaring en emoties.

Mijn hulp

Mensen om mij heen vragen mijn hulp als ze even niet meer weten wat ze moeten doen of als ze meer willen leren over een bepaald onderwerp. Ik heb momenteel dat een vriend van mij hun gender uitzoekt. Omdat die best bang is voor andermans reacties ga ik vaak met hen mee als die iets “gedurfds” aan doet. Ook ga ik hen make-up leren, waar ik in de tijd waarin ik nog minder zelfacceptatie had, een expert in was geworden. Ik ga graag met mensen in gesprek over genderidentiteit, seksualiteit of andere kleinere onderwerpen die hiermee te maken hebben. Daarnaast kan ik tips geven make-up, maar ook over het ontdekken van jezelf en het vinden van meer zelfacceptatie.

Tip – wachttijden transgenderzorg

In dit document vind je een overzicht van de transgenderzorg in Nederland en de wachttijden gemeten in maart 2022. Let op de cijfers kunnen nu wel verschillen doordat het document van 2022 is. Meer informatie over Zorgvuldig Advies zie: zorgvuldigadvies.nl

 

In contact komen met Bir?


  Wil je in contact komen met Bir en vind je het fijn om ervaringen te delen of heb je een vraag? Dan kan dit via onderstaand formulier. Het Regenboogloket zal de email doorsturen naar Bir. De ambassadeurs zijn als vrijwilliger betrokken en kunnen soms niet snel reageren. Indien de email niet in korte tijd kan worden beantwoord door Bir dan neemt een medewerker van het Regenboogloket contact met je op.

  Naam (of je nickname)

  Leeftijd*

  Plaats

  E-mail*

  Onderwerp

  Schrijf hier je bericht

  Antispam vraag:

  * = om je beter te kunnen helpen zijn deze velden nodig.  Schuiven naar boven
  Help mee en steun ons werk Help mee en doneer