Lesbisch

Lesbisch

lesbisch - de vlag die symbool staat voor lesbiennes en lesbischMet het bijvoeglijk naamwoord “lesbisch”, worden homoseksuele vrouwen bedoeld. Iemand wordt als lesbisch beschouwd wanneer ze romantisch, seksueel en/of emotioneel aangetrokken zijn tot personen van hetzelfde geslacht. Naast lesbisch kun je ook aseksueel, transgender vrouw of een lesbisch persoon zijn met een intersekse conditie. Vrouwen die zich identificeren als vrouw en alleen aangetrokken voelen tot andere vrouwen en niet tot mannen, zien we over het algemeen als lesbisch. Sommige vrouwen labelen liever niet hun gender of seksuele geaardheid en zien zichzelf meer als queer.

 

Romeinse kopie van de zogenaamde Sappho herme (Griekse grenssteen) uit de vijfde eeuw v.Chr.

Romeinse kopie van de zogenaamde Sappho herme (Griekse grenssteen) uit de vijfde eeuw v.Chr.
Lesbische relaties in de oudheid

Homoseksualiteit is van alle tijden, dat geldt ook voor vrouwen die seks hebben met vrouwen. De term lesbisch komt bijvoorbeeld van de dichteres Sappho, uit de zevende eeuw voor Christus, die woonde op het Griekse eiland Lesbos; zij schreef verhalen en gedichten met een lesbisch tintje. Verder zijn er bronnen bekend uit het oude Egypte en het oude India. Helaas zijn veel van deze bronnen oude wetteksten die seksualiteit tussen twee vrouwen verbieden. Lesbische vrouwen hebben al sinds jaar en dag te maken met discriminatie en vooroordelen, wat het lastig kan maken om uit de kast te komen of om vrij zichzelf te kunnen zijn.

Subculturen

Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van iemands identiteit, het zorgt voor het gevoel dat je ergens bij hoort. Er zijn vele stigma’s die een bepaald beeld van lesbische vrouwen, terwijl niet iedere lesbische vrouw zo is. Dat je als lesbienne niet voldoet aan het stereotype, betekent niet dat je niet bij de groep hoort. De lhbti+-gemeenschap is namelijk zeer divers, dus er is voor iedereen wel een plek waar die zich thuis kan voelen.

Binnen de lesbische gemeenschap bestaan er veel subculturen. Prominente termen zijn bijvoorbeeld masc (een ‘mannelijke’ lesbienne) en femme (een ‘vrouwelijke’). Dit zijn slechts voorbeelden van termen die door een deel van de lesbische gemeenschap gebruikt wordt, dus dit betekent niet dat je je daarbij hoeft te identificeren.

TIPS: Populaire datingapps zijn bijvoorbeeld:

Her | Bumble | Tinder

Ook DM’s op TikTok, Instagram of andere sociale media worden veel gebruikt om met elkaar te daten.

Fysiek daten?

Amsterdam: Bar Buka, Café Saarein of B’Femme
Landelijk: Roze Vrouwenweekend
Feest: ‘JANEY’ is een echte een aanrader en Is steeds op andere locaties met andere leeftijden: zie ook hun Instagram.

Daten

Daten kan soms lastig zijn. Het is lastig/onmogelijk om iemands seksuele identiteit in te schatten, en zo maar op iemand afstappen kan als een hoge drempel voelen.
Daarnaast kunnen zich in het ergste geval ook onveilige situaties voordoen, waardoor sommige lesbische vrouwen zich veiliger voelen bij online daten. Dit wordt heel veel gedaan, en dus niks om je voor te schamen.

Sociale veiligheid en lhbti+-voorlichting op school

Eén op de vijf meisjes vertelt aan niemand dat zij (ook) op mensen van de eigen sekse vallen. (Kuyper, 2015b). 20% van de lesbische vrouwen had in 2020 wel eens te maken gehad met ongewenst gedrag van collega’s (Van Beusekom & Kuyper 2018). Meisjes die worden gezien als ‘mannelijk’ worden vaker gepest dan andere leerlingen (Scholte et al., 2016). Meisjes hebben daarbij soms te maken met geweld op school. Meestal melden zij deze incidenten niet. Heb jij wel eens te maken gehad met onveilige situatie klik dan hier voor steunpunt/meldpunt of voor meer informatie over dit thema.

Het navolgen van lhbti+ voorlichting als kerndoel in het lesprogramma en het gebruik van voorbeelden/rolmodellen in de algemene lessen dragen bij aan de acceptatie, erkenning en normaliseren van lesbische relaties en bevordert een veilige inclusieve en respectvolle leeromgeving. Lees hier meer over onderwijs.

Neem de tijd

Seksualiteit is geen keuze. Dit betekent dat lesbische vrouwen niet “genezen” kunnen worden, omdat hun seksuele oriëntatie geen ziekte of stoornis is. Het is een natuurlijk fenomeen dat dit niet alleen voorkomt bij mensen over de hele wereld en in verschillende culturen, maar ook onder vele diersoorten.
Sommige vrouwen hebben seks met andere vrouwen; dit betekent niet per se dat ze lesbisch of biseksueel zijn. Alleen jij weet tot wie je je aangetrokken voelt en alleen jij gaat over hoe jij jouw seksualiteit beleeft en noemt. Er is geen “juiste” manier om lesbisch te zijn en er is geen vastgestelde tijdlijn of leeftijd waarop iemand zich bewust wordt van hun seksuele geaardheid. Sommige mensen weten al vanaf een jonge leeftijd dat ze zich aangetrokken voelen tot mensen van hetzelfde geslacht, terwijl anderen er pas later in hun leven achter komen.

TIPS
 • Voel je niet onder druk gezet om je uiterlijk te veranderen om bij een groep te horen; kleed en gedraag je je zoals jij je goed voelt.
 • Geef jezelf de tijd om uit te zoeken wie je bent. Erover praten kan je erbij helpen.
Wil je graag je verhaal delen of één op één met een ervaringsdeskundige in gesprek gaan?

Heb je vragen of wil je een keer over dit onderwerp met iemand verder praten? Dan kun je in gesprek gaan met Zoë. Zij gaat graag met je in gesprek. Dat kan via de chat, of via beeldbellen of een manier die jij prettig vindt. Je kunt ook onderstaand formulier invullen of een berichtje sturen via de chat.

Kijktip: Interview bij “M” met de makers van Anne+ (serie)

  Je naam (of je nickname)

  Leeftijd*

  Plaats

  Je emailadres*

  Onderwerp

  Schrijf hier je bericht

  Antispam vraag:

  * = om je beter te kunnen helpen zijn deze velden nodig.

  Lesbisch
  Schuiven naar boven
  Help mee en steun ons werk Help mee en doneer