Aseksualiteit

Wat is aseksualiteit?

pride vlag aseksualiteitAseksualiteit is een seksuele oriëntatie waarbij iemand minder of geen seksuele aantrekkingskracht voelt naar andere mensen. Seksuele aantrekkingskracht staat los van romantische aantrekingskracht, emotionele binding en libido. Aseksualiteit is een natuurlijke variatie in de menselijke seksualiteit en is niet gerelateerd aan gezondheidsproblemen of psychologische problemen. Er is veel diversiteit onder aseksuele mensen en relaties. Zo kiest de een ervoor om single te blijven, terwijl de ander kiest voor een romantische relatie, met of zonder seksueel contact.

 

Gray Aseksueel Lesbisch
Hafuboti, CC0, via Wikimedia Commons

Spectrum

Aseksualiteit is een spectrum; aan de ene kant aseksualiteit (geen seksuele aantrekkingskracht naar anderen) en aan de andere kant alloseksualiteit (wel seksuele aantrekkingskracht naar anderen) – daartussenin liggen oriëntaties zoals grijs-aseksualiteit (greysexuality) en demi-seksualiteit. Grijs-aseksualiteit is zowel een identiteit als een parapluterm voor alles wat valt tussen aseksualiteit en alloseksualiteit. Je kunt je dus overal in dat ‘grijze’ gebied van seksuele aantrekkingskracht bevinden. Demi-seksuelen voelen bijvoorbeeld pas seksuele aantrekkingkracht, als ze een emotionele band met iemand hebben opgebouwd (dit kan na een korte of een lange tijd zijn).

Verschillende vormen van aseksualiteit

Er zijn verschillende manieren waarop aseksuele mensen hun seksualiteit uiten; seksuele oriëntatie en handeling staan los van elkaar. Aseksuele personen kunnen ook een behoefte hebben aan intimiteit en fysiek contact, maar de vorm hiervan kan anders zijn dan wat normaal verwacht wordt binnen een relatie. Sommigen vinden het oké om seks te hebben, maar andere aseksuele personen vinden zoenen voldoende en weer anderen willen het alleen bij knuffelen houden. Aseksualiteit is dus niet hetzelfde als celibaat of onthouding van seks.

Aromantisch

Daarnaast is aseksualiteit nauw verbonden met aromantiek. Aromantiek is een romantische oriëntatie. Dit betreft dus de romantische aantrekkingskracht naar anderen. Zo heb je, vergelijkbaar met seksuele oriëntatie: heteroromantisch, biromantisch, homoromantisch etc., en dus ook aromantisch. Aromantiek is ook een spectrum, bijvoorbeeld met grijs-aromantiek (greyromantic) en demi-romantiek. Zo heb je dus heel veel diversiteit. Je kunt een heteroromantische aseksueel zijn, een biromantische demiseksueel, grijsromantische homoseksueel, enz.. Het zijn termen om diverse concepten te beschrijven; deze kunnen erg helpen met jezelf en anderen te begrijpen, maar kunnen aan de andere kant ook het hokjesdenken versterken. Seksuele en romantische oriëntatie zijn slechts een deel van iemands identiteit. Jij bent de enige die kan bepalen wie jij bent, en hoe je jezelf noemt.

Representatie

Aseksualiteit is vaak ondervertegenwoordigd in de media en de samenleving, waardoor aseksuele mensen zich vaak onbegrepen of geïsoleerd voelen, of het idee krijgen dat ze een afwijking hebben. Het is belangrijk om aseksuele mensen te erkennen en accepteren en hen de ruimte te geven om hun seksualiteit te uiten op een manier die voor hen werkt.

Samenwerking met NOA

Nederlandse Organisatie Aseksualiteit
Stichting Regenboog Loket werkt sinds 2022 samen met NOA (Nederlandse Organisatie Aseksualiteit). Binnen de groep aseksuele personen komt verborgenheid voor, soms doordat zij onbekend zijn met het thema of mogelijk door schaamtegevoelens. Stichting Regenboog Loket is er voor mensen die hier bijvoorbeeld via de chat, WhatsApp, e-mail of telefoon (mogelijk anoniem) over willen praten of de drempel te hoog vinden om direct in groepsactiviteiten mee te doen.

In gesprek gaan

Wil je graag je verhaal delen of één op één met een ervaringsdeskundige in gesprek gaan?
Mensen kunnen via Stichting Regenboog Loket in contact komen met ervaringsdeskundigen. Onze ervaringsdeskundige Elin kan informatie en advies geven op basis van haar eigen ervaringen en kennis van betreft het onderwerp aseksualiteit, zij wil graag met je meedenken wat betreft de mogelijke uitdagingen en hoe je daarmee om kunt gaan.


  Naam (of je nickname)

  Leeftijd*

  Plaats

  Uw email*

  Onderwerp

  Schrijf hier je bericht

  Antispam vraag:

  * = om je beter te kunnen helpen zijn deze velden nodig.

  Aseksualiteit
  Schuiven naar boven
  Help mee en steun ons werk Help mee en doneer