Ambassadeur Lies

Ambassadeur Lies

Hi! Mijn naam is Lies (zij/haar en hen/hun) en ik studeer filosofie aan de Radboud Universiteit en journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werk ik bij een koffietentje. Het allerliefste ben ik met mijn lieve vriendin, mijn vrienden of mijn familie. Ik houd ook enorm van dansen en doe dit al jaren. Na hip hop, feminine, dancehall en verschillende afro-stijlen, waag ik me nu aan vogue femme. In mijn vrije tijd lees en schrijf ik ook erg graag. Ik ben ook vaak te vinden in filmhuizen en musea, ik houd ontzettend van kunst en cultuur!

dance hall
filosofie
journalistiek
vogue femme
hip hop
queer
dansen
Zij/haar
hen/hun
etc…
 

Ervaringsdeskundige Lies - panseksueel

 

Ambassadeur Lies
Symbool voor panseksueel

Mijn ervaring als queer persoon

Ik ben panseksueel, maar ik stel mezelf ook vaak voor als queer omdat voor mij labels maar labels zijn. Ik heb me lange tijd bezig gehouden met de vraag welk label het beste bij me past, of ik biseksueel, panseksueel of lesbisch was. Nu kies ik voor panseksueel, omdat dit label niet alleen iets zegt over mijn seksualiteit maar het ook aan mensen laat weten dat gender voor mij niet binair is (als bestaande uit twee tegenovergestelden, mannelijk of vrouwelijk).

Bij vragen over seksualiteit, gender, labels en zorgen

Toen ik zo twijfelde over mijn labels, durfde ik dit niet echt met anderen te delen. Ik had het toen erg fijn gevonden als ik aan een onbekende maar ervaren persoon mijn vragen had kunnen stellen. Daarom wil ik nu als ambassadeur voor andere queer mensen klaar staan. Ik wil hen een luisterend oor bieden en een hart onder de riem steken. Bij vragen over seksualiteit, gender, labels of welke zorgen dan ook, wil ik hen bijstaan.

 

“Aan hen die het lastig vinden om zichzelf te kunnen zijn, wil ik meegeven dat je moet vertrouwen dat je mag zijn zoals je bent. Geef jezelf de tijd en de ruimte om te ontdekken wie je bent en durf jezelf vervolgens te laten zien. Zo zal je de mensen vinden die bij jou horen en jou gelukkig zullen maken.”

Lies met vriendin

Mijn hulp

Een vriendin van me kwam naar me toe toen ze moeite had met het ontmoeten van andere queer vrouwen. Nu vraagt ze me wel eens om tips voor flirten en daten met vrouwen. Voor de grap noemt ze me haar “queer fairy godmother”! De mensen om mij heen kloppen ook wel eens bij mij aan als ze niet goed in hun vel zitten en aanmoedigende woorden nodig hebben. Aan hen die het lastig vinden om henzelf te kunnen zijn, wil ik meegeven dat je moet vertrouwen dat je mag zijn zoals je bent. Geef jezelf de tijd en de ruimte om te ontdekken wie je bent en durf jezelf vervolgens te laten zien. Zo zal je de mensen vinden die bij jou horen en jou gelukkig zullen maken.

 

Weetjes

 • Als je mij echt goed zou kennen, dan zou je over mij weten dat ik veel extraverter over kom dan ik ben! Stiekem ben ik erg verlegen.
 • Ik word erg blij van drag race kijken met mijn vriendin.
 • Mijn superkracht is dat ik van de kleine dingen kan genieten.
 • Als ik door de tijd terug kon reizen, dan zou ik mijn vroegere zelf adviseren om altijd mezelf en rebels te blijven.
 • De meest inspirerende persoon vind ik Beyoncé omdat ze Beyoncé is… duh. Maar filosofen zoals Judith Butler en Angela Davis (zie kader hieronder) vind ik ook erg inspirerend.
 • Een serie die je gezien moet hebben is Pose (zie kader hieronder).

Mijn voornaamwoorden (pronouns) zijn:

Zij/haar en hen/hun

Pose

De cast bestaat bijna volledig uit trans vrouwen van kleur. Zij vertellen verhalen over de ballroomgemeenschap in de jaren 80 en 90 in New York, een gemeenschap van zelfgekozen families die zich verenigen in Houses. Tijdens Balls rivaliseren de verschillende Houses met elkaar in dans-, schoonheids-, en mode-categorieën.

Ballroom is een artistieke cultuur voor en van queer en trans mensen van kleur en biedt hen daarom een veilige plek in een samenleving die hen uitsluit. Pose representeert de ballroomgemeenschap en queer en trans mensen op een prachtige manier. Iedereen zou deze serie moeten zien, omdat het een wereld toont waarin queer- en transzijn de norm uitmaken en gevierd worden. Zo heeft de serie mij geïnspireerd om de dansstijl vogue femme te leren!

 

Judith Butler

Judith-butler-frankfurt-2012Judith Butler heeft geschreven over fluïde genderidentiteiten en seksuele identiteiten in hun boeken, zoals Bodies that Matter, en heeft hiermee de manier waarop we spreken over gender en seksualiteit veranderd. Toen ik hen las voor mijn studie filosofie, voelde ik me bevestigd in mijn seksuele identiteit. Ik begreep mezelf een stuk beter, omdat ik eindelijk begreep dat gender, geslacht en seksualiteit niet binair (als bestaande uit twee tegenovergestelden, mannelijk of vrouwelijk) hoeven te worden opgevat.

Angela Davis

Angela Davis inspireert me om activistisch te blijven en om mijn activisme voor queer en trans mensen intersectioneel te benaderen. Dat betekent dat ik me bewust wil zijn van de ervaringen van alle gemarginaliseerde groepen. Vrijheid is namelijk alleen mogelijk, als we ons inzetten voor iedereen die structureel wordt uitgesloten. Haar boek The Meaning of Freedom is heel waardevol als je hier meer over wil leren en je geïnteresseerd bent in activisme.

 

Lies - ambassadeur Regenboogloket - thema panseksualiteit

Nog meer weetjes

 • Een boekenreeks die mij erg heeft geïnspireerd is de Lord of The Rings.
 • Het tofste onderwerp waarover ik graag praat is intersectioneel feminisme en activisme.
 • Mijn beste eigenschap is dat ik erg oprecht en gevoelig ben.

In contact komen met Lies?

Wil je in contact komen met Lies en vind je het fijn om ervaringen te delen of heb je een vraag? Dan kan dit via onderstaand formulier*.


  Naam (of je nickname)

  Leeftijd*

  Plaats

  E-mail*

  Onderwerp

  Schrijf hier je bericht

  Antispam vraag:

  * = om je beter te kunnen helpen zijn deze velden nodig.

  In uitzonderlijke gevallen kan het dat Lies niet snel kan antwoorden vanwege ziekte of andere redenen, een hulpverlener van het Regenboogloket zal dit dan laten weten en proberen aan te geven wanneer het wel mogelijk is. Jouw privacy en gevoelige informatie wordt met de grootste zorg behandeld.

  Schuiven naar boven
  Help mee en steun ons werk Help mee en doneer