Stichting Regenboog Loket op het WMS-congres

Stichting Regenboog Loket op het WMS-congres

WMS-congres 15 november met workshop van RegenboogloketElk jaar organiseert Stichting Onderwijsgeschillen het WMS-congres, een congres
waar leden van de (G)MR’s en schoolleiders samenkomen om inspirerende workshops over medezeggenschap te volgen. Dit jaar was het Regenboogloket uitgenodigd door de organisator van het WMS-congres, Stichting Onderwijsgeschillen, om één van de workshops te verzorgen en op de informatiemarkt aanwezig te zijn. Veel scholen zoeken een invulling hoe zij de sociale veiligheid voor lhbti+’ers kunnen verbeteren. 
Met onze informatie en workshop wilden we medezeggenschapsraden graag inspireren en scholen oplossingen bieden.

Het Regenboogloket ondersteunt de school in het verbeteren van de sociale veiligheid voor lhbti+-leerlingen. We bieden een steunpunt waar onze ervaringsdeskundigen klaar staan om leerlingen, onderwijspersoneel en ouders te steunen en te adviseren.

In gesprek blijven

Een aantal leraren en leerlingen die we spraken bij het WMS-congres, tijdens de informatiemarkt en de workshop, maken zich grote zorgen over de groeiende groep die zich steeds heftiger afzet tegen de acceptatie van lhbti+’ers. Een leerling deelde een verhaal over in brand gestoken regenboogvlaggen. Een lerares deelde dat ze bang is om onderwerpen over seksualiteit en gender aan te snijden tijdens haar biologielessen, omdat ze de weerstand in het thema ervaart. Ons advies? Probeer empathie te wekken door bijvoorbeeld een rolmodel uit te nodigen om diens verhaal te doen en probeer te vinden waar het onbegrip vandaan komt. Of zoals Cécile de Vos het zo mooi zei in de plenaire zaal, “zoek naar overeenkomsten in plaats van alleen naar de verschillen te kijken”. Het belangrijkste is om in gesprek te blijven. Ook is het helpend als de school een duidelijke visie uitdraagt. Als MR kun je hierin adviseren naar het bestuur.

Maak het concreet

Er ontstonden mooie open discussies met de mensen in de workshop. Een slogan, zoals “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn”, wordt niet door iedereen als even duidelijk ervaren in de groep, omdat dit een invulling is die voor een ieder anders is, “maak het vooral concreet”. Plannen voor verbeteringen kunnen pas gemaakt en doorgevoerd worden, wanneer het beestje bij de naam genoemd wordt. Zichtbaarheid is noodzakelijk, zichtbaarheid van lhbti+’ers en zichtbare steun aan lhbti+’ers. Onze ambassadeur Zoë sloot de workshop af met het lied “Waarom”, dat vele harten raakten.

Klik hier voor meer informatie.

We bedanken Onderwijsgeschillen voor de gastvrijheid en de uitnodiging om het werk van het Regenboogloket onder de aandacht te brengen. In deze tijd is dat meer dan ooit belangrijk!\


Foto: Lilian van Rooij


Foto: Lilian van Rooij
Stichting Regenboog Loket op het WMS-congres
Schuiven naar boven
Help mee en steun ons werk Help mee en doneer