Factsheet verborgenheid onder LHBTI+’ers
Factsheet verborgenheid onder LHBTI-s

Recent onderzoek van het SCP* dat 10 december j.l. is gepubliceerd geeft aan dat het welzijn van lhb-jongeren achter loopt op dat van heterojongeren. Volgens het onderzoek geeft 32 procent van de lhb-jongeren aan zich ten minste wekelijks ongelukkig te voelen. Dit is drie keer zo vaak als bij de heteroseksuele jongeren, waar dit percentage 10 procent is. Bijna de helft van de jonge lhb’ers kampt met psychische problemen: 43 procent. Dat is ruim twee keer zo veel als bij heteroseksuelen het geval is.
* Huijnk, W. van Beusekom, G. (2021). Wat maakt het verschil? Over het welzijn, de sociale relaties en de leefstijl van lesbische, homoseksuele en biseksuele jongeren. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau.
Gespecialiseerde hulpverlening
De steun die jonge lhb’ers krijgen, blijkt een belangrijke pijler te zijn voor hun welzijn. Het onderzoek wijt de welzijnsverschillen tussen lhb-jongeren en heteroseksuele jongeren aan het ontbreken van die steun. Om ernstige psychische klachten te voorkomen is het van cruciaal belang dat de verborgen groep LHBTI’s (in een vroeg stadium) passende ondersteuning ontvangt.
Hierdoor worden grotere psychische problemen en langdurige GGZ zorgtrajecten voorkomen. Daarom heeft Stichting Regenboog Loket tot doel de verborgen groep LHBTI’s (en personen die hun geaardheid of genderidentiteit onderzoeken) te bereiken en hen, op laagdrempelige en informele wijze, ondersteuning te bieden die leidt tot een veilig en vrij bestaan, ofwel “van verborgenheid naar geborgenheid”. De ondersteuning richt zich op empowerment, het doorbreken van eenzaamheid en het vergroten van de weerbaarheid. Daarnaast kan iedereen terecht voor een luisterend oor of voor vragen over seksuele geaardheid en genderidentiteit. Indien nodig wordt een brug gevormd naar specialistische formele zorg.
Wil je in contact komen met een medewerker vul dan onderstaand formulier in. We zijn er voor zowel jongeren als ouderen.
Of kom in contact met een van onze ambassadeurs.
Heb je iets meegemaakt op school waar je graag over wilt praten?
Klik dan hier.